Yoga på julklapp

En av årets julklappar: en yogamatta!

Hade önskat mig det av min syster; en yogamatta som gärna är ekologisk, eller miljövänlig eller vad det nu kan tänkas kallas. Och det fick jag.

Igår rullade jag ut den i stora A’s rum och premiärtestade yinyoga.

Jag hittade ett 30 minuter långt nybörjarpass på en amerikansk sida, det var toppenbra. Inte superlätt eller skönt, men absolut vad jag behöver. Nog för att jag tror att all yoga är bra, man kan ju bli både stark och smidig, men kör man inte så ofta så är inte chansen för nyinlärd akrobatik så stor – jag lär aldrig stå på en hand eller kunna glida upp och ner i brygga. Då är det perfekt med yin för den stela kroppen. En lugn form av yoga där man stannar länge i varje position. Förklaring från nätet:

”Yinyoga fokuserar på yin-delarna i kroppen så som skelett, myofascia, bindväv (som är en del av fascian), ligament, inre organ och de så kallade meridianerna. De mycket enkla ställningarna utförs alltid liggande eller sittande. Till skillnad från de flesta andra yogastilar låter yinyogan dina muskler slappna av helt. Du stannar i varje ställning under flera minuter och praktiserar samtidigt medveten närvaro i stunden.

I yinyogan stretchar vi inte, vi drar inte och vi vill undvika att hålla kroppen i ytterlägen. Vi slappnar av och låter kroppen vara och kommer på så sätt mycket djupare (så kallad passiv stretch).

Yinyoga är alltså ett utmärkt komplement till annan fysisk aktivitet såsom löpning, styrketräning och andra mer dynamiska yogastilar. Yinyoga passar alla människor och kroppar. Den är dock särskilt effektiv för stela och orörliga personer. Den har visat sig hjälpa ryggvärk, knä och/eller nackproblem och framför allt en stressad och snabb livsstil med mycket prestation. Denna yoga öppnar sakta upp stela höfter, baksidor av ben och vader som blir smidigare och mer elastiska. Yinyogan fyller hela dig med färsk, ny energi (kallas qi eller prana) och lugnar ditt sinne.”

Låter det inte fantastiskt att öppna upp stela höfter och baksidan av benen?

Idag vaknade jag med en aning halsont så vi får se hur det blir med den tänkta lunchlöpningen. Och om jag hittar de jäkla dubbarna för att kunna ge mig ut på isgatorna i naturen i helgen. Har ni några träningsplaner?

2 tankar om “Yoga på julklapp

  1. Liselotte Ohlson skriver:

    Mina träningsplaner är gymmet idag, fredag. Antingen innan lunch, eller på eftermiddagen. Ska hur eller hur utnyttja den friskvårdstimme vi har (det är väl dags då det är fredag?), samt de faciliteter som finns på dagens arbetsplats – Bosön. I morgon hoppas jag på skridskoåkning, men det är ju mer svårplanerat då man inte vet hur isar och väder är. Men har vi tur är det fin is på Alkvettern, sjön vid stugan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s