Bilder från Siena

När jag kollade ett inlägg från Italien i somras och läste ”Vi har varit på utflykt till Siena idag men innan jag orkar sortera bilder därifrån …” så kände jag att oops, det blev visst aldrig några bilder från Siena. Och eftersom staden är vacker och bilderna ett antal, så vill jag gärna bevara dem genom min blogg. Så. Här får ni se en del av Siena.

Många vindlande gränder.

Det var varmt. Vi åt lunch och glass och vilade i skuggan på trappan till stadens katedral.

Fotad nedifrån.

Under en svalare dag, eller ljum sommarkväll, måste det vara fantastiskt att bara promenera runt, kanske komma lite vilse en stund.

På det stora torget, Piazza del Campo, äger Il Palio rum två gånger varje år, en anrik och spektakulär hästkapplöpning. Efter att jag läst om den i en roman så blev jag lite fascinerad och vi var på detta torg dagen efter att Palion ägt rum i somras, staket och sand fanns kvar på torget, liksom hovspår. Coolt.


Om Palion från Wikipedia:

”Man lägger jord för hästkapplöpningsbana på torget och sätter upp läktare för tävlingarna. Det är bara 10 contrador, stadsdelar, som tävlar. De som inte är med det innevarande året, får vara med i nästa års Palio. De tre sista platserna lottas in under högtidliga former några veckor innan Palion. Man lottar ut hästarna till de olika contradorna ungefär en vecka före tävlingarna. Contradorna införskaffar en jockey som rider för contradan, vilka sedan rider barbacka och i princip allt är tillåtet utom att piska de andras hästar.

Kampen i palion är inte bara en hästkapplöpning utan också ett rävspel mellan contradorna. De köper och säljer gentjänster. Olika contrador är urgamla fiender och vänner. Till och med vid startlinjen köper och säljer jockyerna gentjänster mellan varandra.

Man lottar startplaceringarna strax före start. Ryttare 1-9 står i en rad så gott de kan vid första repet, ryttare 10 står lite bakom alla och är den som har starten i sina händer. Så fort ryttare 10 sticker så börjar det, och ryttare 10 försöker givetvis starta när fienderna inte är beredda och vännerna är, och det finns en lucka i startledet.

Palion är till skillnad från många andra inte en återskapad gammal tradition. Den har pågått kanske till och med från medeltiden, men i sin nuvarande form grundades den någon gång under 1700-talet. Till skillnad från stadsstaterna så utvecklades palion i Siena till att bli ett folkligt skådespel snarare än adelsmännens tidsfördriv och detta är troligen ett stort skäl till att den fortfarande lever vidare idag.”

James Bond-filmen Quantum of Solace spelades in under palion i augusti 2007, och jag känner att ni behöver en bild från Palion (inte tagen av mig):

Relaterad bild

Nu har jag nog gjort dagen i Siena rättvisa.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s