Musiktips till helgen

Just for you, till dig som är ett fan – eller tvärtom inte alls kan din Sven Ingvars men kanske vill veta lite mer eller förstå what the fuzz is all about. Förutom att de höll på i 60 år. Sextio!!

Mina lyssnartips är:

1) Visan Anita, en tonsatt dikt av Fröding, sjungs i och för sig lika fint av Sven-Eriks son Oscar. Länk till en populär version.

2) Vackra, lugna Juninatten. Länk till en ljudinspelning med pålagd film.

3) Liveinspelning av Jag ringer på fredag (har alltid älskat introt!). Länk till Allsång på Skansen för 7 år sedan med Kenny Bräck (!) med i bandet på scen.

4) Världens första rocklåt, som skrevs 1948 i FILIPSTAD och inget annat (ni som sett dem live eller kollar länken fattar): Torparrock. Länk.

5) Fröken Fräken, den är ju väldigt känd och låg på Svensktoppen vid årsskiftet 1964-1965, har dessutom några rader som jag identifierar mig med (det där med ‘sjöarna och skogarna’). Det är dansbandsstuk på denna men också mycket av Sven Ingvars förr i tiden. Länk till inspelning med textad ‘video’.

6) Sång om livet med turnéer på vägarna. Länk till en vacker inspelning från Sliperiet i Borgvik hösten 2015. (Kanske minns Tina att jag – eller vi? – älskade gitarristen Micke Nord Andersson i Tomas Ledins gamla videos, lustigt nog är han med Sven Ingars på scenen här.)

Vill ni läsa mer så är det bara att bläddra bland de artiklar som fyllt tidningarna de senaste dagarna. För detta är kultur. Värmländsk kultur. Kanske kulturhistoria nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s