Min nya litterära idol

Ser ut så här.

fredrik_backman_6638

Och heter Fredrik Backman.

Jag är kanske den enda i landet som fallit för hans böcker UTAN ha läst succén En man som heter Ove. ”Ove” har sålt massor (jag hittar inga siffror), gjorts till film med Rolf Lassgård i huvudrollen och till teaterpjäs med Johan Rheborg som Ove.

johan-r

Men, det är alltså inte denna Ove som fått mig på fall (även om Johan Rheborg skulle kunna få det) utan två andra böcker av Backman. Den första jag läste tipsade jag om här, och den andra läste jag i somras:

min-mormor-halsar-och-sager-forlat

Backman skriver inte bara ganska så roligt, dråpligt, varmt och fängslande, utan har en oerhörd fantasti skulle jag vilja påstå. I boken ovan undrade jag flera gånger hur sjutton han kom på allting, och hur det kan kännas rimligt i berättelsen. Boken handlar om en sjuårig flicka, hennes relation till sin (galna) mormor och ett antal personer i huset där de bor. Fantasi blandas kanske aldrig med verklighet men de ligger parallellt och blir som förutsättningar för varandra. En jättebra bok tyckte jag!

Lite kul är också att Britt-Marie, som jag tyckte så mycket om i boken om just henne, i denna bok är en av grannarna och SÅ jäkla störig. Irriterande och dum i huvudet, typ. Förstår ni skickligheten i att få fram mina känslor så samt att de förändras beroende på perspektiv, trots att Britt-Marie är sig lik och sig själv i båda böckerna?

Fredrik Backmans hemsida med blogg finns här.

2 tankar om “Min nya litterära idol

  1. […] utöver Backmans böcker så läste jag denna svenska historia i […]

  2. […] Ännu en bok av Fredrik Backman har jag nu läst. Lånat från makens julklappshög. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s