Ett litet P.S.

Jag är faktiskt duktig och modig som kan göra en kladdkaka/brownie utan kakao! Det fanns nämligen inte hemma. Jag tog carobpulver istället men bytte ut en matsked mot en bit mörk choklad som fick smälta ihop med smöret. Kanske var jag därför lite orolig över vad sonen skulle tycka om smaken. Men det blev ju bra.

Från SportHälsa: Carobträdet, eller Johannesbrödträdet som det också kallas, växer runt medelhavet. Växten klassas som en baljväxt och dess frukt liknar sockerärtor och det är kapseln/fröskidan som man torkar och maler ner till det pulver som blir carob.

Carobpulver påminner på många sätt om kakao men är så gott som fettfritt och innehåller inget koffein. Den har 1/3 mindre kalorier än vanlig choklad och kan användas i bland annat bakverk, godis eller smoothies.

Carob är väldigt näringsrikt då den innehåller A-vitamin, B1, B2, kalium, kalcium, magnesium, koppar, järn, krom, mangan och nickel. Dessutom är den både proteinrik (11g/100g) och fiberrik. Sägs även ha en positiv effekt på ett högt kolesterolvärde.

2 tankar om “Ett litet P.S.

  1. Ulrika skriver:

    Aldrig hört talas om, men intressant! Smakade choklad ändå, alltså!?

    • A-mamman skriver:

      Kakan smakade choklad men kanske inte exakt likadant som en med kakao. Jag har haft carobpulver hemma rätt länge men kanske inte använt det så himla mycket… funkar dock fint i t ex smoothies och andra bakverk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s