Vågade boktips

Vågade, eftersom det är böcker jag inte själv har läst. Men de verkar bra, så läs gärna! Själv ska jag ta någon av de olästa där hemma och återkommer med rapport efter påsken.

1)

Sal

Béatrice lämnar sitt liv som nakendansös i ett turnerande undergroundband, nu vill hon kunna försörja sina två barn och bli vanlig. Hon börjar jobba som vårdbiträde på en förlossningsavdelning och ställs inför skräckslagna nyförlösta kvinnor, kvinnor som har förlorat ett barn, och kvinnor som plågas av att inte kunna amma. Men det finns också ögonblick av ren lycka, där en nyfödd framstår som ett mirakel. Béatrice kan dock inte glömma turnélivet, den intensiva vänskapen inom bandet eller den passion hon upplevde tillsammans med sin älskade.

Sal 2 är inte bara en skarp och vackert skriven roman om en ung kvinnas känslomässiga resa. Det är också en lovsång till kvinnor, kvinnokroppen och en skoningslös blick på vad de går igenom för att ge liv. En roman full av sensualism och ursinne.

Julie Bonnie, född 1972, är musiker med flera Europaturnéer bakom sig men har också arbetat inom vården. Hennes debutbok Sal 2 har belönats med Fnacs romanpris 2013.

2)

Greg

Mera franskt: Livet blev nog inte riktigt som hon hade tänkt sig. Jocelyne, även kallad Jo, drömde om att bli modeskapare i Paris, men driver en sybehörsaffär i Arras. Hon väntade på drömprinsen, men det var Jocelyn, även kallad Jo, som dök upp. De har två utflugna barn och lever ett stillsamt liv tillsammans. För nöjes skull skriver hon en blogg om sömnad, spets och pärlor. En dag övertalas hon av sina väninnor att spela på lotto och vinner 18 547 301 euro! Den dagen vinner hon stort. Eller gör hon det?

Grégoire Delacourt är fransman, född 1960. Han arbetar i reklambranschen och debuterade som författare 2011. Hans andra roman Allt jag önskar mig (2012) blev en omedelbar succé och rättigheterna har sålts till ett tjugotal länder.

3)

Sofie

Svensk deckare: Morgonen efter familjen Göranssons husvisning i Bromma hittar sexåriga dottern Astrid sin pappa brutalt mördad i gästrummet. Inget tyder på inbrott och mordvapnet är en av familjens egna köksknivar. Har någon dröjt sig kvar efter visningen? Det enda som talar för det är att Astrid påstår att en främling har klappat henne på kinden under natten.

Sofie Sarenbrant (syster till stjärnkocken Tom Sjöstedt och bloggaren Tyra Sjöstedt) är författare, journalist och fotograf. Hon bor i Bromma med sin man och två döttrar. Tidigare har hon gett ut Vecka 36, I stället för dig, Vila i frid och Andra andningen som alla har fått stor uppmärksamhet och blivit sålda till åtta länder.

4)

steglitsan
En ung pojke i New York City, Theo Decker, överlever mirakulöst en olycka som tar hans mammas liv. Ensam och sviken av sin pappa flyttar han in hos en väns familj, inom sig kämpar han med att finna en mening i sitt nya liv. Under åren som följer blir han uppslukad av en av de få saker som påminner honom om hans mamma: en liten, mystiskt fascinerande målning. En målning som till slut drar in Theo i konstens kriminella baksida.

Donna Tartt, författaren till de klassiska bästsäljarna Den hemliga historien och Den lille vännen återkommer med en mästerlig och synnerligen efterlängtad roman, belönad med det prestigefyllda Pulitzerpriset.

………………………………………………………………………………………………………………….

Bok- och författartexter är tagna från Bokus.

Så får ni också lära er att Steglits är en fågel, Goldfinch på engelska. Bokens titel kommer från en målning från 1654 av Rembrants lärjunge Carel Fabritius. Så här ser pippin ut enligt vissa bilder, andra är mindre färgglada.

Gold

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s